Przepis na kurczaka na parze 📖

Składniki:
1 kg kurczaka (np. pierś z kurczaka),
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 ząbki czosnku (przez praskę),
1 łyżeczka startego imbiru,
1 łyżka miodu,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: kilka plasterków pomidora i pieczarki do dekoracji.

Instrukcja:
1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na plastry lub kostkę.
2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, miód, sól i pieprz.
3. Do miski z parownikiem wlej wodę i postaw na palniku. Doprowadź do wrzenia.
4. Na spodzie parownika ułóż plasterki pomidora i pieczarki (opcjonalnie).
5. Na wierzch rozłóż mięso kurczaka.
6. Skrop kurczaka przygotowanym wcześniej sosem. Można również posypać go dodatkowo ulubionymi przyprawami.
7. Przykryj parownik i gotuj na parze przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone.
8. Kurczaka na parze podawaj np. z ryżem lub warzywami duszonymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

pałki z kurczaka na parze
filet z kurczaka na parze
kurczaka gotowanego na parze
pierś z kurczaka na parze
udka z kurczaka na parze