Przepis na panierkę na nuggetsy 📖
Oto przepis na tradycyjną panierkę na nuggetsy:Składniki:
- 500g piersi z kurczaka, krojonej na małe kawałki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz w jednym naczyniu.
2. Ubij jajka w osobnym naczyniu.
3. Przygotuj trzecie, płaskie naczynie z bułką tartą.
4. Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że nuggetsy są równomiernie pokryte każdą warstwą.
5. Na dużą patelnię wlej olej roślinny, aby pokryć dno.
6. Podgrzewaj olej na średnim ogniu.
7. Gdy olej jest wystarczająco gorący, delikatnie dodaj nuggetsy, ale nie przeciążaj patelni. Smaż je po około 3-4 minutki z każdej strony, aż staną się złociste.
8. Po usmażeniu, wyjmij nuggetsy i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
9. Powtórz proces dla pozostałych kawałków kurczaka.
Twoje nuggetsy są gotowe do podania! Możesz je połączyć z ulubionymi sosami lub podać z frytkami jako smaczny posiłek.