Przepis na pasztet z cukinii i marchewki 📖

Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Cukinie i marchewki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 10 minut, aby puściły wodę.
2. Cebulę posiekaj drobno.
3. Wymieszaj zetrzymane cukinie i marchewki z cebulą, jajkami, bułką tartą i mąką.
4. Dodaj sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Na rozgrzanym oleju formuj płaskie placuszki z masy cukiniowo-marchewkowej i smaż na złoty kolor z obu stron.
7. Gotowe pasztety odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pasztet z cukinii i marchewki jest gotowy do podania! Możesz go podawać na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przekąskę. Smacznego!

Podobne przepisy

zupe z cukinii i marchewki
spaghetti wegetariańskie z cukinii i marchewki
pasztet z cukinii
pasztet z cukinii fit
pasztet z cukinii thermomix