Przepis na spaghetti wegetariańskie z cukinii i marchewki 📖

Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia (opcjonalnie)
- starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj. Cukinie i marchewki umyj i obierz ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzyj na cienkie paski, imitujące spaghetti.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj marchewki do garnka i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Następnie dodaj cukinię oraz pomidory krojone wraz z sokiem z puszki. Przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
5. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy zgęstnieje.
6. Podawaj na talerzach posypane świeżą bazylią i startym parmezanem, jeśli chcesz.
7. Smacznego!

Podobne przepisy

zupe z cukinii i marchewki
pasztet z cukinii i marchewki
spaghetti wegetariańskie
wegetarianskie spaghetti bolognese
spaghetti z cukinii