Przepis na zupe z cukinii i marchewki 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła, np. natka pietruszki lub kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Marchewki i cukinie pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie.
3. Dodaj marchewkę i cukinię do garnka i smaż przez kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli preferujesz bardziej kawałkowatą konsystencję, możesz przelać tylko połowę zupy do blendera, a resztę pozostawić w garnku.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
7. Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżymi ziołami, jak natka pietruszki lub kolendra.
Smacznego!