Przepis na pasztet z cukinii z serem żółtym 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera żółtego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odkładamy na bok do odsączenia z nadmiaru soku.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni, aż będą miękkie i lekko rumiane.
3. W dużym naczyniu mieszamy starte cukinie, podsmażoną cebulę i czosnek oraz starty ser żółty.
4. Dodajemy jajka, bułkę tartą i śmietanę, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i nakładamy masę z cukinii. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż pasztet będzie złocisty i dobrze ścięty.
7. Podajemy gorący lub studzony, w zależności od preferencji. Można podać go jako elegancką przystawkę lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!