Przepis na pasztet z orzechami włoskimi 📖

Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g mielonej wątróbki drobiowej
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia.
2. W dużej misce połącz mielone mięso wieprzowe, mielone wątróbki, posiekane orzechy włoskie, jajka, bułkę tartą, mleko, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz majeranek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Wyłóż masę na lekko natłuszczoną i wyłożoną pergaminem formę do pieczenia.
4. Piecz pasztet w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 1 godzinę, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.
5. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Przed podaniem można pokroić w plastry.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z orzechami włoskimi
ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
pyszne ciasto z orzechami włoskimi
pasztet z selera z orzechami