Przepis na sernik z orzechami włoskimi 📖
Składniki:- 500 g sera z wiaderka
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 250 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
2. W osobnym naczyniu umieść ser i cukier, a następnie utrzyj je razem na gładką masę.
3. Jajka wbij do miski, roztrzep je i dodaj do masy serowej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Dorzuć cukier waniliowy, mąkę i pokrojone orzechy włoskie. Całość ponownie wymieszaj.
5. Śmietanę dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą.
6. Przełóż masę do formy do sernika wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50-60 minut.
8. Gdy sernik lekko zezłoci się na wierzchu, wyjmij go z piekarnika i ostudź.
9. Gotowy sernik schłódź w lodówce przez minimum 4 godziny lub najlepiej całą noc.
10. Przed podaniem sernik możesz udekorować np. kawałkami orzechów włoskich lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!