Przepis na pasztety 📖

Przepis na tradycyjny pasztet:

Składniki:
- 500g mięsa (np. cielęcego, drobiowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:
1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobne kawałki.
3. W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone mięso, cebulę i czosnek. Smaż wszystkie składniki, aż mięso będzie rumiane. Dopraw solą i pieprzem.
4. Do mięsa dodaj 1 jajko, bułkę tartą i mleko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
5. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
6. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę mięsną.
7. Drugie jajko roztrzep w misce. Posól, popieprz i dodaj odrobinę gałki muszkatołowej. Polej wierzch pasztetu roztrzepanym jajkiem.
8. Wstaw formę do piekarnika i piecz pasztet przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
9. Po upieczeniu pasztetu wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Pasztet można podawać na ciepło lub zimno, w kawałkach lub pokrojony w plastry.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztety jarskie
pasztety mięsne
pasztety domowej roboty