Przepis na perfekcyjny omlet 📖
Składniki:- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- nadzienie (opcjonalne, np. ser, warzywa, szynka)
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką.
2. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu.
3. Gdy masło zacznie się pienić, wlej jajka na patelnię, tworząc równą warstwę.
4. Jeśli chcesz dodać nadzienie, równomiernie rozłóż je po połowie omleta.
5. Smaż omlet przez około 2-3 minuty, aż spód lekko się zrumieni.
6. Za pomocą łopatki lub patelni, delikatnie zwiń omlet na pół, tworząc półksiężyc.
7. Kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty, aż jajka w środku będą dobrze ścięte, ale nadal puszyste.
8. Przenieś omlet na talerz i podawaj od razu.
Smacznego!