Przepis na pieczonego indyka w całości 📖
Przepis na pieczonego indyka w całości:Składniki:
- 1 indyk (ok. 5-6 kg)
- 3 łyżki masła, rozpuszczone
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna, pokrojona na plastry
- 1 cebula, pokrojona na plastry
Instrukcje:
1. Przygotuj indyka przez starannie odtłuszczając go i oczyszczając z resztek piór. Opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce wymieszaj masło, oliwę, sól, pieprz, majeranek, tymianek, paprykę i czosnek.
3. Następnie delikatnie rozłóż indyka na dużej blasze do pieczenia lub w wysokim naczyniu żaroodpornym.
4. Za pomocą pędzelka, równomiernie posmaruj całą powierzchnię indyka przygotowanym wcześniej mieszanką z masła i ziół.
5. Wnętrze indyka wypełnij plastrami pokrojonej cytryny oraz cebulą.
6. Przed rozpoczęciem pieczenia, piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
7. Umieść indyka w piekarniku i piecz przez około 20 minut na każdy kilogram mięsa. Przykładowo, jeśli indyk waży 5 kg, piecz go przez 1 godzinę i 40 minut.
8. Co jakiś czas podlewaj indyka odrobiną bulionu lub rosołu, aby utrzymać go soczystym.
9. Gdy czas pieczenia minie, sprawdź, czy indyk jest gotowy. Przekłuj mięso nożem w najgrubszym jego miejscu – powinno być bezbarwne, a nie różowe lub krwiste.
10. Wyjmij indyka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 15-20 minut przed pokrojeniem. To pozwoli mięsu się rozluźnić i zachować soczystość.
11. Pokrój indyka na kawałki i podawaj go gorącego, udekorowanego plastra cytryny i ziołami. Możesz także podać go z sosem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!