Przepis na pierniczki czekoladowe 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj do masła jajko i miód, cały czas mieszając.
4. Stopniowo dodawaj do masy masłowej mieszankę mąki z przyprawami, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
6. Po godzinie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
7. Nożem wytnij z ciasta kształty pierniczków i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
9. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
10. Możesz polać je gorzką czekoladą lub udekorować lukrem. Smacznego!

Podobne przepisy

pierniczki
lukier na pierniczki
pierniczki wielkanocne
lukier pierniczki
pierniczki jak torunskie