Przepis na pierogi czekoladowe 📖
Przepis na pierogi czekoladowe:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę pszeniczną, kakao, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj ciepłą wodę i olej roślinny do suchych składników. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
3. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut do odpoczynku.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. W rondelku rozpuść masło wraz z czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Dodaj śmietankę kremówkę i dalej gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
5. Po upływie 30 minut ciasto powinno być bardziej elastyczne. Podziel je na dwie części.
6. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienką warstwę.
7. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wytnij okręgi z ciasta.
8. Na każdym okręgu połóż łyżeczkę nadzienia czekoladowego.
9. Sklejaj brzegi pierogów, dociskając je palcami lub widelcem, aby dobrze się zlepiały.
10. Powtórz czynności 6-9 dla pozostałej części ciasta.
11. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
12. Ostrożnie wyjmij pierogi cedzakiem i przełóż na talerze.
13. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polewę czekoladową. Smacznego!