Przepis na pierogi lidlomix 📖

Przepis na pierogi:

Składniki:
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz według preferencji (np. ziemniaczki z serem, mięsem lub grzybami)

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj jajko i olej, następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę, ciągle mieszając składniki.
3. Wyrobione ciasto podziel na dwie części i odstaw na 20 minut.
4. Po upływie czasu, rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienki placek, a następnie wykrawaj z niego okręgi przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów.
5. Na środek każdego okręgu połóż niewielką ilość farszu.
6. Złóż pierogi na pół i dokładnie zlep brzegi, używając do tego wody.
7. Powtarzaj ten sam proces z drugą częścią ciasta.
8. Gotuj pierogi na osolonym wrzątku około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyławiaj gotowe pierogi łyżką cedzakową i podawaj na talerzach.
10. Możesz podać pierogi na słodko z dodatkiem jogurtu lub wytopionego masła, lub tradycyjnie z cebulką i skwarkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ruskie lidlomix
lidlomix
lody lidlomix
ciastka lidlomix
chałkę lidlomix