Przepis na pierogi mniam mniam 📖
Przepis na pierogi:Składniki:
- 500g mąki
- 300g ziemniaków
- 1 cebula
- 200g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 2 jajka
- 100ml wody
- 100g masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Przygotuj ciasto na pierogi: wsyp mąkę do miski, dodaj jajka, wodę i szczyptę soli. Wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dopraw tłuczonym pieprzem i solą do smaku.
3. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulę do momentu, aż zmięknie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie już gotowe.
4. Wyrabiane ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wytnij okręgi o średnicy około 7-8 cm.
5. Na każdym okręgu ciasta umieść łyżeczkę farszu (ziemniaczanego lub mięsnego). Zlep brzegi ciasta, formując pierogi.
6. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, od razu wyłóż je na talerz lub blachę, by nie przylegały do siebie.
7. Podawaj pierogi z posypanymi posiekaną cebulą oraz podsmażonym na maśle - bądź skwarkami - boczkiem. Możesz również dodać do smażonej cebuli odrobinę śmietany jako sosu.
Smacznego!