Przepis na pierogi z nutellą i bananami 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szczypta soli
- Nutella
- Banany

Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.
2. Dodaj jajko i olej, zacznij mieszać ręką.
3. Stopniowo wlej wodę i kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
4. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Następnie przykryj ciasto miską i pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło.
6. Gdy ciasto odpoczęło, podziel je na dwie części.
7. Wałkuj jedną część ciasta na cienką, okrągłą warstwę.
8. Wykrawaj z niej okręgi o średnicy około 6-7 cm.
9. Na każdym okręgu nałóż 1 łyżeczkę Nutelli oraz kilka plasterków banana.
10. Złóż okrągłe ciasto na pół, formując półksiężyc.
11. Dokładnie zlep brzegi pieroga, aby składniki nie wypłynęły podczas gotowania.
12. Powtórz kroki 7-11 dla pozostałego ciasta.
13. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
14. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odsącz nadmiar wody.
15. Podawaj na talerzu, możesz posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą.
16. Smacznego!

Podobne przepisy

muffinki z nutellą i bananami
naleśniki z nutellą i bananami
naleśniki z bananami i nutellą
naleśniki z nutellą i bananami i bitą śmietaną
babeczki z bananami