Przepis na pierś z kurczaka z marchewką i majonezem 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, aby miały jednakową grubość.
3. Posolić i popieprzyć mięso z obu stron.
4. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu.
5. Wrzucić filety z kurczaka na patelnię i smażyć przez około 4 minut z każdej strony, aż będą rumiane i dobrze przezroczyste w środku.
6. Wyjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
7. Na tej samej patelni podsmażyć startą marchewkę przez około 2-3 minuty, aż będzie miękka.
8. Dodać majonez do marchewki i dokładnie wymieszać.
9. Wrócić filety z kurczaka na patelnię i polać je sosem marchewkowym z majonezem.
10. Całość jeszcze raz podgrzać przez chwilę, aby sos się zagęścił i zagotował.
11. Podawać gorącą pierś z kurczaka z marchewką i majonezem z dodatkiem ulubionych dodatków, na przykład pieczywa, ziemniaków lub surówki.
Smacznego!