Przepis na pita 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Dodaj ciepłą wodę i olej, wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć przez około 10 minut.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
5. Podziel ciasto na 8 części, formuj z nich kulki i odstaw na kolejne 10 minut.
6. Rozwałkuj kulki na cienkie placki o średnicy około 15 cm.
7. Na patelni rozgrzej olej i smaż pitę po kilka minut z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.
8. Podawaj ciepłe, najlepiej z warzywami lub mięsem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb pita
bułki pita
pita gyros