Przepis na pizze beata sniechowska 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 180ml ciepłej wody
- 7g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Sos pomidorowy
- Ser mozzarella
- Wybrane dodatki (np. szynka, pieczarki, cebula, papryka, oliwki)

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy oliwę i aktywowane drożdże z wodą. Mieszamy składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i nie klejące.
4. Przykrywamy misę wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
6. Wyłożenie ciasto na blachę lub formę do pizzy, formując dowolny kształt i rozmiar.
7. Rozprowadzamy równomiernie sos pomidorowy na cieście.
8. Dodajemy dowolne dodatki, np. plasterki szynki, pokrojone pieczarki, cebulę, kawałki papryki czy pokrojone oliwki. Możemy też dodatkowo posypać serem mozzarella.
9. Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż brzegi ciasta będą rumiane, a ser roztopiony i lekko zarumieniony.
10. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, kroimy na kawałki i możemy podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizze xxl
pizze i sos
pizze hut
pizze hat
pizze sos