Przepis na plesniak 📖

Przepis na plesniak:

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- około 1/2 szklanki mleka

Do masy serowej:
- 500 g sera białego (np. twarogu)
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do wierzchu:
- 300 g jagód lub innych owoców sezonowych
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
2. Dodać margarynę i rozetrzeć ją z suchymi składnikami na mączkę.
3. Wbić jajka i dodać mleko. Wymieszać wszystkie składniki, ale nie wyrabiać zbyt długo ciasta.
4. Ciasto podzielić na dwie części, jedną o rozmiarze większym, a drugą mniejszym.
5. Większą część ciasta rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Do miski włożyć ser biały i zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, cukier puder, mąkę, miód, olej rzepakowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Masę serową rozsmarować na spodzie ciasta i wyrównać.
8. Owoce umyć i osuszyć. Usunąć łodyżki i włożyć owoce na masę serową, równomiernie rozłożyć.
9. Mniejszą część ciasta rozwałkować i pokroić na pasy o szerokości ok. 1 cm.
10. Pasami przykryć owoce.
11. Posypać cukrem pudrem.
12. Plesniak wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
13. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto pleśniak
ciasto kruche plesniak
szybkie ciasto pleśniak