Przepis na pomidorową po angielsku 📖
Również niezbędne będą składniki: 1 kg pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 papryka, 2 pietruszki, 2 selery, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy, 1 litr bulionu warzywnego.1. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać oraz pokroić w drobną kostkę.
3. Marchewki, pietruszki, seler i paprykę również pokroić w drobną kostkę.
4. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, a następnie smażyć przez około 3 minuty, aż będą miękkie.
5. Dodać marchewki, pietruszkę, seler i paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez kolejnych 5 minut.
6. Dodać pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i bulion warzywny. Dobrze wymieszać.
7. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Po ugotowaniu zdjąć liście laurowe.
9. Zupę można podawać np. z dodatkiem świeżego chleba lub natki pietruszki. Smacznego!