Przepis na prawdziwe włoskie gnocchi 📖
Przepis na prawdziwe włoskie gnocchi:Składniki:
- 500g ziemniaków
- 200-250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
2. Obieramy ziemniaki ze skórek, a następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy widelcem, aby powstała gładka masa.
3. Dodajemy jajko i szczyptę soli do ziemniaków i dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy stopniowo mąkę, mieszając jednocześnie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno się lepić do rąk.
5. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy je na stolnicy, posypanej mąką, na długość około 2 cm.
6. Następnie ciasto kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Możemy lekko nadgnieść każdy kawałek widelcem, aby nadać mu charakterystyczne wcięcia.
7. Gotujemy wodę w dużym garnku, dodajemy szczyptę soli, a następnie wrzucamy gnocchi.
8. Gnocchi gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię wody.
9. Wyławiamy gnocchi z wody za pomocą cedzaka i podajemy od razu z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub masłem i szałwią.
Smacznego!