Przepis na prawdziwego burgera 📖

Oto przepis na prawdziwego burgera:

Składniki:
- 500g mięsa wołowego, najlepiej z odpowiednio przygotowanego mielonego mięsa
- 4 bułki do burgerów
- 4 plasterki sera cheddar
- Liście sałaty
- Plastry pomidora
- Plastry czerwonej cebuli
- Korniszony
- Sos barbecue
- Sól i pieprz do doprawienia mięsa
- Olej do smażenia

Instrukcje:
1. W dużej misce, delikatnie wymieszaj mięso wołowe z solą i pieprzem. Formuj cztery równe kotlety, starając się niezbyt mocno nadmuchiwać mięsa.
2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą patelnię z dodatkiem oleju na średnim ogniu.
3. Smaż kotlety na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony, lub doprowadź je do odpowiedniej temperatury wewnątrz (średnio 70 stopni Celsjusza dla mięsa wołowego).
4. Pod koniec smażenia, nałóż plasterki sera na każdy kotlet i przykryj patelnią lub pokrywką, aby ser się roztopił.
5. Podgrzej bułki w opiekaczu lub na suchej patelni, aż będą chrupiące z zewnątrz.
6. Gotowe kotlety przełóż na spód bułki, a następnie ułóż na nich sałatę, plastry pomidora, czerwoną cebulę i korniszony.
7. Skrop całość sosem barbecue.
8. Przykryj bułką i podawaj od razu. Smacznego!

Uwaga: Możesz dostosować składniki i sosy do swoich preferencji, na przykład dodać dodatkowe warzywa lub zmienić sos na ulubiony. Burgera można również grillować na ruszcie zamiast smażyć na patelni.

Podobne przepisy

burgera xxl
burgera bbq
soczystego burgera
burgera thermomix
burgera w tortownicy