Przepis na proste i szybkie ciasto marchewkowe 📖
Oto przepis na proste i szybkie ciasto marchewkowe:Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli.
2. W drugiej misce ubij jajka. Dodaj do nich olej roślinny i startą marchewkę. Dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do miseczki z jajkami, marchewką i olejem. Całość dokładnie wymieszaj, ale nie za długo, aby ciasto nie straciło puszystości.
4. Przełóż masę do natłuszczonej i wysypanej mąką formy o wymiarach około 22 x 22 cm.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 35-40 minut, lub do momentu gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je na kratce.
Możesz podać ciasto marchewkowe jako deser samodzielnie, lub polać je lukrem śmietankowym bądź polewą czekoladową. Smacznego!