Przepis na prosty i szybki rogaliki 📖

Przepis na prosty i szybki rogaliki:

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada o wybranym smaku (np. truskawkowa)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i cukier. Za pomocą palców lub noża dokładnie wmieszaj składniki, aż powstanie drobne kruszonki.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
4. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie równe części.
6. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości około 3 mm.
7. Przy pomocy noża lub wałeczka do ciasta pokrój placek na trójkąty.
8. Na każdym trójkącie umieść niewielką ilość marmolady.
9. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerokiej strony trójkąta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Powtórz czynności 6-9 dla drugiej części ciasta.
11. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz rogaliki przez około 12-15 minut, aż staną się rumiane.
12. Wyjmij rogaliki z pieca i studź przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki prosty
prosty rogaliki drożdżowe
szybki rogaliki kruche
szybki i latwy rogaliki
prosty rogaliki kruche bez drożdży