Przepis na szybki rogaliki kruche 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- marmolada o dowolnym smaku (np. truskawkowa, malinowa)

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski i dodaj pokrojone masło. Rozkrusz masło w mące, aż powstanie konsystencja podobna do grubej bułki.
2. Do masy dodaj żółtka, cukier oraz wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać więcej wody.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 3 mm.
5. Wytnij z ciasta prostokątki o wymiarach około 8x5 cm.
6. Na każdym prostokącie nałóż łyżeczkę marmolady i delikatnie zwiń w rogalik.
7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy

prosty i szybki rogaliki
szybki i latwy rogaliki
rogaliki kruche
latwy i szybki rogaliki drożdżowe
kruche rogaliki z nutellą