Przepis na prosty krem waniliowy do tortu 📖

Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W misce umieść żółtka i cukier. Ubij je mikserem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
3. Dodaj mąkę do miski z żółtkami i wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Powoli dodawaj gorące mleko do miski z masą jajeczną, stale mieszając wszystko.
5. Przelej całą masę ponownie do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego kremu. To zwykle trwa około 5 minut.
6. Zdejmij rondel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając.
7. Przełóż krem do dużej miski i przykryj go folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu. Pozwoli to uniknąć tworzenia się skorupki na powierzchni kremu.
8. Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie umieść go w lodówce na co najmniej 2 godziny.
9. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
10. Ostudzony krem wyjmij z lodówki i delikatnie dodaj ubitą śmietankę, mieszając je razem.
11. Krem waniliowy jest gotowy do udekorowania tortu.

Smacznego!

Podobne przepisy

prosty krem do tortu
prosty i szybki krem do tortu
krem waniliowy do ciasta
krem do tortów waniliowy
krem do tortu