Przepis na krem waniliowy do ciasta 📖

Składniki:
- 500ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 40g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50g masła

Instrukcje:
1. W rondlu podgrzej mleko, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj do niego laskę wanilii, pozostawiając do zaparzenia na około 15 minut.
2. Separuj żółtka od białek. Do miseczki żółtek dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
3. Do miski z żółtkami dodaj mąkę i cukier waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
4. Z uczynnego mleka usuń laskę wanilii, a następnie powoli dodawaj je do masy żółtkowej, cały czas mieszając.
5. Połącz zawartość rondla i miski, znów stawiając na kuchence na łagodnym ogniu. Uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
6. Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję, dodaj masło i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
7. Przełóż krem waniliowy do miski, przykryj folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni kremu, aby zapobiec powstaniu skorupki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed użyciem.

Twój krem waniliowy jest gotowy do dodania do ciasta. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortów waniliowy
prosty krem waniliowy do tortu
krem do ciasta pijak
najprostszy krem do ciasta
krem do ciasta marchewkowego