Przepis na prosty kruche ciasteczka z lukrem 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g cukru pudru (do lukru)
- 2-3 łyżki soku z cytryny (do lukru)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie, do lukru)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj pokrojone zimne masło i dokładnie utrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieść ciasto ręcznie, aż składniki się połączą.
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Można używać foremek do wycinania różnych kształtów.
6. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione.
8. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
9. W małej misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, aż uzyskamy gładki lukier (o konsystencji kremu). Opcjonalnie można dodać barwniki spożywcze, aby lukier był kolorowy.
10. Nałóż lukier na całkowicie ostudzone ciasteczka według własnego pomysłu i pozostaw na chwilę, aby lukier stwardniał.
Gotowe! Teraz można cieszyć się prostymi, kruchymi ciasteczkami z lukrem. Smacznego!