Przepis na prosty lasagne wegetariańska 📖
Oto przepis na prostą wegetariańską lasagnę:Składniki:
- 250 g płatków lasagnowych
- 500 g makaronu pomidorowego
- 1 duży cukinia, pokrojona w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 duży czerwony pieprz, pokrojony w plastry
- 400 g passaty pomidorowej
- 200 g sera mozzarella, startego
- 200 g sera żółtego, startego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku gotuj płatki lasagnowe według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj cukinię, pieczarki i czerwony pieprz. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
6. W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę płatków lasagnowych, następnie warstwę sosu pomidorowego z warzywami. Posyp startym serem żółtym. Powtórz ten proces, tworząc kolejne warstwy.
7. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę płatków lasagnowych i posyp je startym serem mozzarella.
8. Piecz lasagnę w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż warstwy będą dobrze zapieczone, a ser będzie równomiernie roztopiony i zrumieniony na wierzchu.
9. Wyjmij lasagnę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!