Przepis na przekąski na imprezę wegetariańska 📖
Kolczatki z hummusem i warzywamiSkładniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez wyciskarkę
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka tortilli pszennych
- Słodka papryka
- Marchewka, pokrojona w słupki
- Ogórek, pokrojony w plastry
Instrukcje:
1. Odsącz fasolę z zalewy i umieść ją w misce.
2. Dodaj tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
3. Wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Włóż masę do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego hummusu.
5. Odłóż hummus na bok i przystąp do przygotowania tortilli.
6. Rozgrzej patelnię i usmaż kilka placków tortilli z każdej strony.
7. Pokrój usmażone tortille na trójkąty.
8. Na każdym trójkącie posyp odrobiną słodkiej papryki.
9. Ułóż na każdym trójkącie plasterki marchewki i ogórka.
10. Na koniec, zamocuj posypkę z warzyw na trójkątkach przy pomocy hummusu jako kleju.
11. Układaj na półmisku i podawaj.
Smacznego!