Przepis na przepyszne tiramisu 📖
Składniki:- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml espresso (zimne)
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka kakao
- 20-24 biszkopty
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W osobnym naczyniu ubij żółtka z połową cukru na gładką masę.
3. Dodaj ser mascarpone do żółtek i wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
4. W drugim naczyniu ubij białka na sztywno, stopniowo dodając pozostałą połowę cukru.
5. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, wykonując ruchy od góry do dołu.
6. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Połącz ubitą śmietanę z masą serową, delikatnie mieszając wszystko ze sobą.
8. Dodaj likier amaretto do espresso i zamieszaj.
9. Na dno naczynia przełóż połowę biszkoptów, delikatnie je nasączając przygotowanym espresso.
10. Na biszkopty wyłóż połowę przygotowanej masy serowej.
11. Powtórz proces, układając drugą warstwę biszkoptów nasączonych espresso, a następnie drugą warstwę masy serowej.
12. Odstaw tiramisu do lodówki na przynajmniej 4 godziny (ale najlepiej na całą noc), aby się schłodziło i przegryzło smakiem.
13. Przed podaniem posyp wierzch tiramisu przesianym przez sitko kakao.
14. Szykuj się na prawdziwie przepyszne tiramisu – gotowe do degustacji!
Smacznego!