Przepis na pudding noworoczny my cafe 📖
Pudding noworoczny to prosty i smaczny deser, który można przygotować na specjalne okazje. Oto przepis na tradycyjny pudding noworoczny:Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki rodzynków
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. W rondlu umieść mleko i cukier, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj ryż do rondla i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka i stanie się miękki.
3. Dodaj wanilię i masło do ryżu, mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
4. Wyłącz ogień i dodaj śmietankę, mieszaj, aż będzie gęsta.
5. Wymieszaj migdały i rodzynki z gotowym puddingiem.
6. Przełóż pudding do foremek lub małych miseczek.
7. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
8. Przed podaniem, udekoruj pudding dowolnymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Pamiętaj, że pudding noworoczny można dostosować do swoich upodobań, dodając inne bakalie, owoce lub przyprawy. Smacznego!