Przepis na pulpet z jajkiem 📖

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub mieszane)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Z masy mięsnej formuj nieduże pulpeciki, rozgniatając ją w dłoniach.
3. W środek każdego pulpecika wkładaj po jednym ugotowanym jajku. Staraj się, aby jajko było całe otoczone masą mięsną.
4. Ułożone w ten sposób pulpeciki ułóż na natką pietruszki posypanym talerzu.
5. Na dużą patelnię dodaj olej i podgrzewaj go na średnim ogniu. Smaż pulpeciki z jajkiem z obu stron, aż do uzyskania złocistej skórki.
6. Gotowe pulpeciki z jajkiem podawaj na talerzu, dekorując je np. świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasy z jajkiem
nalesniki z 1 jajkiem
pierogi z jajkiem
kurczaka z jajkiem
carbonara z jajkiem