Przepis na puszysty chlebek bananowy 📖

Przepis na puszysty chlebek bananowy:

Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Wstępnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj foremkę keksową, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia.

2. W dużej misce rozgnieć banany widelcem lub za pomocą miksera, a następnie dodaj jajka. Delikatnie wymieszaj.

3. Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.

4. Stopniowo wlej rozpuszczone masło do miski z ciastem bananowym, mieszając ciągle, aby składniki dobrze się połączyły.

5. Przelej przygotowane ciasto do foremki keksowej i wyrównaj powierzchnię.

6. Piecz chlebek bananowy przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.

7. Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Twój puszysty chlebek bananowy jest gotowy do podania. Możesz go serwować na śniadanie lub jako słodki dodatek do herbaty lub kawy. Smacznego!

Podobne przepisy

chlebek bananowy
chlebek bananowy fit
ciasto chlebek bananowy
chlebek bananowy dietetyczny
chlebek bananowy domowy