Przepis na pyszną wuzetkę 📖

Pyszna wuzetka, zwana również wuzetką śląską, to danie kuchni regionalnej, które przygotowuje się z kilku prostych składników. Oto przepis:

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. szynka, schab)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 150 g bułki tartej
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka bułki tartej (do wysypania blaszki)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
2. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj.
3. W rondlu rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę oraz czosnek do momentu, aż staną się lekko złociste.
4. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie dobrze przypieczone. Przełóż wszystko do misy.
5. Teraz dodaj jajka, bułkę tartą, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj całość.
6. Formuj z masy małe kotleciki o dowolnym kształcie.
7. W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki na rumiano z obu stron.
8. Przełóż smażone kotleciki na blaszkę wysypaną bułką tartą.
9. Każdą porcję kotlecików posmaruj odrobiną masła.
10. Włóż blaszkę z kotlecikami do piekarnika nagrzanego do 160°C i podgrzewaj przez około 10 minut.

Gotowe! Podawaj wuzetki jako danie główne lub np. z sosem czosnkowym i ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

wuzetkę z prl-u
wuzetkę ciasto
wuzetkę orchideli
wuzetkę z mascarpone
wuzetkę z kremem