Przepis na pyszne ciasto ucierane z brzoskwiniami 📖
Składniki:- 200g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-4 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
Przygotowanie:
1. W misce umieść masło i cukier, następnie utrzyj je na jednolitą masę, aż będą gładkie i puszyste.
2. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. W innym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masła i cukru. Delikatnie wymieszaj składniki, stopniowo dodając mleko.
4. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto.
5. Wysmaruj tortownicę masłem i posyp ją mąką, a następnie wyłóż na dno ciasto.
6. Brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na plasterki lub kawałki. Układaj je równomiernie na cieście.
7. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie sprężyste w dotyku.
8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
9. Gotowe! Możesz podać ciasto ucierane z brzoskwiniami jako deser lub przekąskę. Smacznego!