Przepis na pyszny bimber 📖
Przepis na pyszny bimber:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 litrów wody
- 500 g cukru
- 1 paczka drożdży
- 1 cytryna (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj wodę.
3. Dodaj do wrzącej wody pokrojone ziemniaki i gotuj przez około 15-20 minut, aż będą miękkie.
4. Po ugotowaniu ziemniaków, odcedź wodę i rozgnieć ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca do uzyskania masy.
5. W drugim garnku podgrzej niewielką ilość wody i rozpuść w niej cukier.
6. Przygotuj drożdże, mieszając je z niewielką ilością letniej wody. Pozostaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się wydzielać.
7. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw syrop z cukru do ostygnięcia.
8. Wymieszaj ziemniaki z cukrem i zaczynem z drożdży.
9. Jeśli wolisz, możesz dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, aby nadać bimberowi lekko cytrynowy aromat.
10. Przełóż całą mieszankę do dużego słoika lub pojemnika szklanego, szczelnie go zakręć i przechowuj w miejscu o stałej temperaturze przez około 7-10 dni.
11. Po tym czasie bimber jest gotowy do spożycia, jednak im dłużej będzie leżakować, tym bardziej zmienia się jego smak. Najlepiej jest go odstawiać na kilka tygodni lub nawet miesięcy, aby osiągnął pożądany smak i aromat.
Pamiętaj, aby spożywać bimber z umiarem i przestrzegać przepisów dotyczących legalności jego produkcji i spożycia w Twoim kraju.