Przepis na quiche bez glutenu 📖

Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej
- 100 g masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałki)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g dowolnych warzyw (np. brokuły, szpinak, pieczarki)
- 150 g sera (np. feta, mozarella, cheddar)
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, masło, jajko i sól, a następnie dodaj zimną wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Owiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
2. W międzyczasie, przygotuj warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na patelni przez kilka minut, aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
3. Po upływie 30 minut, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do dna i boków.
4. Nałoż warzywa na spód tarty, a następnie posyp startym serem.
5. W misce ubij jajka z śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej mieszankę jajeczną na wierzch tarty.
6. Piecz quiche w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i masa się ścięła.
7. Po wyjęciu z piekarnika, upewnij się, że quiche ostygło przed podaniem. Można jeść na ciepło lub na zimno.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

chałkę bez glutenu
deser bez glutenu
focaccia bez glutenu
danie bez glutenu
kopytka bez glutenu