Przepis na quiche bez glutenu 📖
Składniki:- 200 g mąki bezglutenowej
- 100 g masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałki)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g dowolnych warzyw (np. brokuły, szpinak, pieczarki)
- 150 g sera (np. feta, mozarella, cheddar)
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, masło, jajko i sól, a następnie dodaj zimną wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Owiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
2. W międzyczasie, przygotuj warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na patelni przez kilka minut, aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
3. Po upływie 30 minut, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do dna i boków.
4. Nałoż warzywa na spód tarty, a następnie posyp startym serem.
5. W misce ubij jajka z śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej mieszankę jajeczną na wierzch tarty.
6. Piecz quiche w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i masa się ścięła.
7. Po wyjęciu z piekarnika, upewnij się, że quiche ostygło przed podaniem. Można jeść na ciepło lub na zimno.
8. Smacznego!