Przepis na kopytka bez glutenu 📖
Przepis na kopytka bez glutenu:Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 1 jajko
- sól
- pieprz do smaku
- bułka tarta bezglutenowa do obtoczenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie odcedź i przeciśnij przez tłuczek do ziemniaków lub użyj tarki o dużych oczkach.
2. Przełóż przeciśnięte ziemniaki do dużej miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na kilka części. Na stolnicy, posypanej bułką tartą bezglutenową, uformuj z każdej części długie wałeczki o grubości około 2 cm.
4. Następnie wałeczki podziel na kawałki o długości 2-3 cm. Dłonie lekko posmaruj mąką ziemniaczaną, aby ciasto się nie kleiło.
5. Uformowane kawałki ciasta delikatnie spłaszcz, nadając im kształt kopytek.
6. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wyrosną na powierzchnię.
7. Gdy kopytka wypłyną, wyjmij je z wrzątku i osącz.
8. Przełóż gotowe kopytka na talerz i podawaj na ciepło, np. z ulubionym sosem, takim jak sos grzybowy czy serowy.
Smacznego!