Przepis na racuchy drożdżowe jak pączki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g drożdży świeżych
- 250ml letniego mleka
- 60g cukru
- 2 jajka
- 50g masła, rozpuszczonego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną bulgotać.
2. Do miski dodajemy mąkę, resztę cukru, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy trochę mąki.
3. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, w dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
5. Za pomocą łyżki nabieramy porcje ciasta i delikatnie układamy je w gorącym oleju. Smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron.
6. Po usmażeniu, odkładamy na ręcznik papierowy, aby dokładnie odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Możemy je również polać polewą czekoladową lub dżemem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki drożdżowe
racuchy bez drożdżowe
na racuchy drożdżowe
pączki serowe drożdżowe
pączki drożdżowe z marmoladą