Przepis na racuchy bez drożdżowe 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Na patelni rozgrzej olej.
5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (na jedną racuchę użyj około 2-3 łyżek ciasta), formując placki o średnicy około 8-10 cm.
6. Smaż racuchy na małym ogniu z obu stron, aż staną się złociste i napuszone.
7. Po usmażeniu, odłóż racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Podawaj ciepłe racuchy, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, dżemem lub świeżymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

na racuchy drożdżowe
racuchy drozdzowe babci
racuchy drożdżowe bez wyrastania
racuchy drożdżowe bez mleka
racuchy drożdżowe bezglutenowe