Przepis na racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku 📖
Oto przepis na racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku:Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodając 1 łyżkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą pianę.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj aktywowane drożdże, jajka i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na około godzinę, aby drożdże wyrosły.
3. W międzyczasie obierz jabłko, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką nabieraj porcję ciasta i delikatnie rozłóż je na rozgrzanym oleju, tworząc placki o średnicy około 7-8 cm.
6. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Umieść blaszkę z racuchami w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 10-15 minut, aż będą miękkie wewnątrz.
8. Podawaj gorące racuchy polane miodem, posypane cukrem pudrem lub ulubionym sosem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, pieczonymi racuchami drożdżowymi. Smacznego!