Przepis na racuchy lidl 📖
Przepis na racuchy lidl:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia
- ulubione dodatki (np. jabłka, rodzynki, cukier puder)
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
4. Jeśli dodajesz dodatki (np. pokrojone jabłka lub rodzynki), możesz teraz wymieszać je delikatnie z ciastem.
5. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcję ciasta (wielkość może być dostosowana do własnych preferencji) i rozprowadź je delikatnie.
7. Smaż racuchy z obu stron, aż staną się złociste i puszyste.
8. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Na koniec możesz posypać je cukrem pudrem lub podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, jogurtem lub karmelem.
Smacznego!