Przepis na biszkopt lidl 📖

Przepis na biszkopt:

Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra-dół).
2. Oddziel żółtka od białek jajek i umieść je w oddzielnych miseczkach.
3. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut, aż masa stanie się puszysta i jasna.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy do masy żółtkowej i dokładnie wymieszaj.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy żółtkowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką.
7. W oddzielnej misce ubij białka na sztywno.
8. Dodaj ubite białka do masy ciasta i delikatnie wymieszaj je, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie utracić puszystości.
9. Przełóż masę biszkoptową do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia.
10. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy biszkopt stanie się złocisty i elastyczny.
11. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
12. Następnie ostrożnie wyjmij biszkopt z formy i przełóż go na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
13. Biszkopt jest gotowy do użycia jako baza dla różnego rodzaju tortów i ciast.

Smacznego!

Podobne przepisy

y biszkopt lidl
prosty biszkopt lidl
lidl leczo
lasagne lidl
mielone lidl