Przepis na racuszki z jogurtem naturalnym 📖
Przepis na racuszki z jogurtem naturalnym:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce wymieszaj suchą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajko razem z jogurtem i olejem roślinnym.
3. Powoli dodawaj mieszankę z mąki do miski z jajkiem, jogurtem i olejem, dokładnie mieszając, aby uzyskać gładkie ciasto.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła.
5. Nalej porcję ciasta na patelnię, tworząc małe placuszki o średnicy około 5-7 cm.
6. Smaż racuszki na małym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
7. Gotowe racuszki wyłóż na talerz i podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej polane miodem, syropem klonowym lub ulubionymi owocami.
Smacznego!