Przepis na rafaello na krakersach z bita smietana 📖

Przepis na rafaello na krakersach z bitą śmietaną:

Składniki:
- 200 g krakersów (np. małych japońskich ryżowych krakersów)
- 200 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
- 100 g białej czekolady
- 50 g startej kokosowej wiórki
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W rondelku na małym ogniu rozpuść białą czekoladę razem z 100 ml kremówki, mieszaj regularnie, aż masa będzie gładka i połączona.
2. Dodaj ekstrakt migdałowy i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj starte kokosowe wiórki i wymieszaj, aż kokosowy nadziew będzie gęsty.
4. Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Wkładaj nadzienie kokosowe między dwa krakersy, formując małe kuleczki.
6. Umieść blachę z kulakami rafaello w lodówce na około 30 minut, aby stężały.
7. W międzyczasie mikserem ubij resztę kremówki (100 ml) na sztywno.
8. Dodaj cukier puder i szczyptę soli, ubijając dalej, aż uzyskasz gładką i sztywną bitą śmietanę.
9. Po 30 minutach wyjmij rafaello z lodówki.
10. Złóż bitą śmietanę do rurki z wąskim końcem i ozdobnie połóż na kulkach rafaello.
11. Jeśli chcesz, posyp rafaello wiórkami kokosowymi.
12. Podawaj od razu lub schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello na krakersach
rafaello na krakersach z budyniem
rafaello na słonych krakersach
wz z bitą śmietaną
wuzetkę z bitą śmietaną