Przepis na risotto w termomiksie 📖

Przepis na risotto w termomiksie:
Składniki:
- 300g ryżu arborio
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100ml białego wytrawnego wina
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 100g parmezanu, startego
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz

Instrukcje:
1. Włóż cebulę i czosnek do termomiksu. Zmiksuj na prędkości 5 przez 5 sekundy.
2. Dodaj masło i podsmaż cebulę i czosnek na prędkości 1, temperatura 100 stopni Celsjusza przez 3 minuty.
3. Dodaj ryż i podsmaż na prędkości 1, temperatura 100 stopni Celsjusza przez 2 minuty.
4. Dodaj wino i gotuj na prędkości 1, temperatura 100 stopni Celsjusza przez 2 minuty, bez miarki.
5. Dodaj bulion i gotuj na prędkości 1, temperatura 100 stopni Celsjusza przez 15 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki i parmezan. Kontynuuj gotowanie na prędkości 1, temperatura 100 stopni Celsjusza przez 3 minuty.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj gorące risotto posypane startym parmezanem.

Podobne przepisy

pankejki w termomiksie
faworki w termomiksie
vegeta w termomiksie
rybę w termomiksie
kopytka w termomiksie