Przepis na rosół rybny 📖

Przepis na rosół rybny:

Składniki:
- 1 kg ryb (np. szczupak, leszcz, karp)
- 2 litry wody
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- koperek do dekoracji

Wykonanie:
1. Ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść ze łusek i skórki.
2. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
3. Dodaj do gotującej się wody cebule, marchewki, pietruszkę i por, wszystko pokrojone na kawałki.
4. Wsyp do garnka kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe i kilka ziaren pieprzu do smaku.
5. Dodaj do garnka umyte ryby i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. W międzyczasie zbieraj powstającą pianę i usuń ją łyżką.
6. Po upływie godziny wyjmij ryby z wywaru i odsącz je z nadmiaru płynu.
7. Ostudź ryby, a następnie oddziel mięso od ości.
8. Powróć do garnka z wywarem i dopraw rosół solą do smaku.
9. Gdy rosół będzie gotowy, przecedź go przez sitko, aby pozbyć się resztek warzyw i przypraw.
10. Rosół podawaj z mięsem rybnym pokrojonym na małe kawałki, posypany koperkiem.

Gotowy rosół rybny jest idealny jako zdrowa i aromatyczna zupa na chłodne dni. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz rybny
burger rybny
obiad rybny
pasztet rybny
filet rybny z piekarnika