Przepis na rurki z kremem z mleka w proszku 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 200 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 6 łyżek mleka w proszku
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Powoli dolej mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż otrzymasz jednolitą masę.

3. Przenieś masę do miski i dodaj jajka po jednym, dokładnie mieszając każde jajko przed dodaniem kolejnego.

4. Przełóż ciasto do worka cukierniczego lub woreczka strunowego z wyciętym rożkiem o średnicy około 1 cm.

5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomierne rurki o długości około 10 cm.

6. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż rurki nabiorą pięknej złotej barwy.

7. W międzyczasie, w rondelku zagotuj mleko. W osobnej misce wymieszaj cukier, mąkę pszenną i mleko w proszku.

8. Dodaj żółtka do miski z mieszanką mąki i cukru, dokładnie wymieszaj.

9. Powoli wlej to ciepłe mleko, cały czas mieszając.

10. Przelać całą masę z powrotem do rondelka i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.

11. Ostudzone rurki napełnij przygotowanym kremem, można użyć szprycy do dekoracji.

12. Posyp rurki cukrem pudrem przed podaniem (opcjonalnie).

Rurki z kremem z mleka w proszku są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka orzeszki z kremem z mleka w proszku
rurki z kremem fit
rurki z kremem mascarpone
najprostszy rurki z kremem
rurki z kremem joli